Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Το Νυδρί
Τα όμορφο Νυδρί αποτελεί το πιο γνωστό και μεγάλο τουριστικό θέρετρο της Λευκάδας. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, στο μέσο περίπου των ανατολικών ακτών του νησιού. Πίσω από το χωριό εκτείνεται μια καταπράσινη πεδινή έκταση. Ταυτόχρονα, η κατάφυτη χερσόνησος του Βλυχού «αγκαλιάζει» το Νυδρί, ενώ απέναντί του βρίσκονται τα φημισμένα Πριγκιποννήσια (ο Σκορπιός, το Σκορπίδι, η Μαδουρή, η Σπάρτη και πιο μακριά το Μεγανήσι).
Η μορφολογία του εδάφους του ποικίλλει, αφού συνδυάζει τη μεγάλη πεδινή έκταση με τους ορεινούς όγκους των Πλατυστόμων, Βαυκερής, Νεοχωρίου, Αλάτρου, Φτερνού, ενώ είναι χτισμένο δίπλα στα πιο γνωστά παράλια του νησιού. Παράλληλα, το φυσικό λιμάνι που σχηματίζει ο όρμος του Βλυχού αποτελεί φιλόξενο απάγκιο για όλα τα σκάφη που ταξιδεύουν στο Ιόνιο.    

               
Η Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την Ακαρνανία. Η σύνδεσή της με την ξηρά γίνεται με πλωτή γέφυρα, ενώ ο δίαυλός της έχει πλάτος 50 μέτρων. Ο πληθυσμός της φτάνει τους 23.000 κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι η Λευκάδα και διοικητικά ανήκει στον Νομό Λευκάδας, μαζί με τα νησάκια Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά και Κυθρό.

Το νησί καλύπτεται από ορεινούς όγκους κατά 70%, με ψηλότερη κορυφή τα Σταυρωτά (σε υψόμετρο 1.182 μ.). Η δυτική πλευρά της Λευκάδας είναι απόκρημνη, ενώ διαθέτει πολυάριθμες μεγάλες παραλίες με άμμο. Επιπλέον, διαθέτει εύφορες κοιλάδες, οροπέδια, αλλά και κατάφυτα φαράγγια. Οι ελιές κυριαρχούν στη βλάστηση του νησιού, όπως και τα κυπαρίσσια. Στη χλωρίδα του περιλαμβάνονται, ακόμα, αρκετά πευκοδάση, αλλά και δάση όπου ευδοκιμεί μία σπάνια ποικιλία δρυός. Μια άλλη ποικιλία πεύκων, πανύψηλων και πυκνών που φυτρώνουν έως την άκρη της θάλασσας, φύεται στο νησί Κάλαμος.

Η Λευκάδα διαθέτει πολλές πηγές και χειμάρρους, ενώ η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο για πολλά είδη πτηνών.

Το φυσικό τοπίο του νησιού συνυπάρχει αρμονικά με τα πολυάριθμα παλαιά και σύγχρονα ανθρώπινα έργα. Χαρακτηριστικά τέτοια έργα είναι οι δεκάδες νερόμυλοι και υδρόμυλοι, τα λιθόκτιστα σπίτια, οι εξαιρετικές θολωτές πέτρινες καλύβες, τα ελαιοτριβεία, αλλά και τα αλώνια. Το χαρακτήρα της Λευκαδίτικης ζωής «προδίδουν» επίσης οι αλυκές και τα ιχθυοτροφεία, ενώ το νησί είναι «κατάσπαρτο» με εκκλησιές και μοναστήρια, που είχαν τη δική τους ξεχωριστή συνεισφορά στην ιστορία του.

Στα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου ανήκει, όμως, και η ίδια η πόλη της Λευκάδας, με το ιστορικό της κέντρο, τα αστικά σπίτια με τα στενά καντούνια και το Κάστρο της Αγίας Μαύρας.